Najczęstsze objawy nietolerancji laktozy
Niezależnie od przyczyny, objawy nietolerancji laktozy zawsze wynikają z braku możliwości jej strawienia i wchłonięcia. Mogą one występować od pół godziny do kilku godzin po zjedzeniu posiłku zawierającego laktozę. Ich stopień nasilenia zazwyczaj zależy od ilości spożytej laktozy oraz stopnia niedoboru laktazy (enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy w jelicie cienkim).
Nietolerancja laktozy zazwyczaj objawami, które wydają się uprzykrzające życie, ale nie mające dużego wpływu na zdrowie. Mylny stereotyp. Biegunki, zwłaszcza u dzieci i osób starszych bardzo szybko prowadzą do odwodnienia organizmu. Ponadto przyspieszona perystaltyka i podrażnienie jelit dają szybkie niedożywienie organizmu.
Mechanizm trawienia laktozy w nietolerancji laktozy
Podstawową przyczyną nietolerancji laktozy jest zbyt mało enzymu laktazy lub jego całkowity zanik. Utrata możliwości rozkładu laktozy w jelicie cienkim sprawia, że przenika ona do jelita grubego. Tam zachodzą inne procesy trawienne, prowadzone przez bakterie jelitowe. One wprawdzie rozkładają laktozę, ale ta fermentacja zmienia laktozę w kwasy i gazy, głównie wodór, dwutlenek węgla i metan. To one odpowiadają za gazy, wzdęcia, uczucie pełności, kolki, bóle brzucha i uczucie przelewania w brzuchu. W procesie tej fermentacji powstają też kwasy organiczne: mlekowy, octowy, masłowy i propionowy. Drażnią one błonę śluzową jelita.
Przyczyny nietolerancji laktozy z podziałem na typy
Współczesna nauka wymienia trzy sytuacje, w których występuje niedobór laktazy. W każdej z nich jest inna przyczyna tego niedoboru.
Alaktazja – całkowity wrodzony niedobór laktozy
Alaktazja to choroba genetyczna o groźnym przebiegu. Jej objawy pojawiają się już u niemowląt, po pierwszym kontakcie z mlekiem. Ta choroba zmusza do całkowitego wyeliminowania nawet najmniejszych dawek laktozy z pożywienia. Nie mija z wiekiem.
Hipolaktazja dorosłych – najczęstszy typ niedoboru
Zgodnie z nazwą, ta choroba uwarunkowana genetycznie występuje głównie u dorosłych. Wynika z utraty aktywności laktazy z wiekiem. Prawdopodobieństwo zachorowania na hipolaktazję dorosłych można sprawdzić za pomocą badania genetycznego.
Wtórny niedobór laktazy – nietolerancja przejściowa
Ten typ niedoboru laktazy wynika z uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych, które produkują laktazę. To uszkodzenie wiąże się z przebiegami różnych chorób. Niektóre z nich to: infekcje żołądkowo-jelitowe (biegunki wywołane przez niektóre bakterie i wirusy), zakażenia pasożytnicze, celiakia czy mukowiscydoza. Oprócz chorób przyczyną tego typu nietolerancji mogą być także przyjmowane antybiotyki lub leki zawierające kwas acetylosalicylowy (aspiryna).
Z czego wynika nietolerancja laktozy – podsumowanie
Nietolerancja laktozy zawsze wynika z uszkodzenia kosmków jelitowych, produkujących laktazę. Przyczyny tych uszkodzeń mogą być różne: genetyka oraz uszkodzenie wynikające z chorób z leków. Najprostszym zapobieganiu przyczyn związanych z nietolerancją, jest wyeliminowanie jej z diety.
Więcej informacji znajdziesz w tym artykule https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/nietolerancja-laktozy-czym-sie-objawia/