Szukasz dobrego sposobu na porost włosów? Przeczytaj o metodzie, którą kobiety stosują od wielu pokoleń. Jak działają drożdże na włosy i jak je stosować?
Picie drożdży – świetny sposób na porost włosów
Drożdże kojarzone są głównie z wypiekami – to dzięki nim ciasta czy pieczywo rosną, nabierając pożądanych rozmiarów. Niewiele osób wie przy tym, ile drogocennych substancji zawiera niepozorna kostka. Przede wszystkim drożdże są bogate w witaminy z grupy B dotleniające włos i stymulujące go do wzrostu – w tym w biotynę, stanowiącą jeden z jego budulców. Dzięki zawartości cynku drożdże regulują też pracę gruczołów łojowych skóry, zmniejszając przetłuszczanie. Dostarczają organizmowi żelazo, którego niedobór prowadzi do wzmożonego wypadania włosów, a dzięki zawartości wapnia i magnezu – wspierają odbudowę kruchych włosów.
Pijąc napar z drożdży, dostarczamy organizmowi drogocenne składniki stymulujące wzrost włosów i poprawiające ich strukturę. Taka kuracja może przynieść naprawdę spektakularne efekty u osób, które liczą na szybkie zapuszczenie włosów.
Drożdże na włosy – efekty kuracji
Czego można spodziewać się po kuracji trwającej 2-3 miesiące? To najszybciej widoczne efekty:
- przyśpieszenie porostu włosów – u nielicznych nawet dwukrotne;
- zagęszczenie włosów – po dotknięciu głowy wyczujemy ostre igiełki, czyli tak naprawdę nowe włosy;
- pojawienie się nowych, delikatnych włosków na czole czy karku, tzw. baby hair;
- ograniczenie nadmiernego przetłuszczania się włosów;
- ograniczenie wypadania – o ile wynika z niedoborów witamin, a nie z problemów hormonalnych;
- poprawa kondycji skóry ipaznokci.
Co ważne, najbardziej spektakularne efekty będą widzieć te osoby, których włosy naturalnie rosną bardzo szybko. U osób zmagających się z problemem powolnego porostu zapuszczenie dwóch czy trzech centymetrów w miesiąc może wydawać się niemożliwe. Nie sugeruj się więc zdjęciami „przed i po” innych osób i spójrz na swój przypadek indywidualnie!
Picie drożdży na włosy – jak przygotować napój drożdżowy?
Dzienna porcja to ok. ⅓-½ kostki drożdży piekarskich. Po odcięciu części należy dokładnie pokruszyć drożdże i zalać je wrzącą wodą lub mlekiem. Napar nadaje się do spożycia dopiero po ok. 15 minutach, kiedy wrzątek zdąży zabić wszystkie grzyby.
Dlaczego warto kruszyć drożdże?
Jeśli wrzucisz do szklanki cały kawałek, istnieje prawdopodobieństwo, że gorąca woda nie zdąży wchłonąć się do wewnątrz i zabić wszystkich grzybów. Pokruszone drożdże zaabsorbują wrzątek znacznie szybciej i rozpuszczą się w nim szybciej.
Pamiętaj, aby zawsze zalewać napar wrzątkiem
Drożdże giną dopiero w temperaturze ok. 80-90 stopni. Jeśli wyjątkowo przeszkadza ci smak i zapach, zalej drożdże wrzącym mlekiem zwierzęcym lub niesłodzonym mlekiem roślinnym. Unikaj słodzenia mikstury – cukier może obniżyć przyswajalność witamin i minerałów, a nawet zdestabilizować część z nich. Nie spożywaj też słodkich przekąsek i napojów zaraz po wypiciu mikstury. Smak może poprawić prawdziwe kakao, herbata czy kostka rosołowa. Nie obawiaj się przy tym mleka; ilość zawartego w nim cukru jest na tyle niewielka, że napój nie straci na wartości.
Po przyrządzeniu naparu i odczekaniu kilkunastu minut wypij drożdże. Jeśli ze względu na nieprzyjemny zapach i smak sprawia ci to problem, możesz zatkać nos lub poczekać do całkowitego ostudzenia, co umożliwi ci szybsze wypicie naparu. Niektórzy porównują picie drożdży do picia wódki i sugerują wypicie naparu jak najszybciej.
Witaminy z grupy B – czyli dlaczego warto zabijać drożdże?
Drożdże to grzyby, mnożą się przez pączkowanie i fermentują w żołądku, powodując ból brzucha, a nawet biegunkę. Dodatkowo paradoksalnie, pobierają z organizmu witaminy z grupy B, choć same je zawierają. Dopiero po zabiciu grzybów wrzątkiem kostka drożdży zaczyna działać korzystnie na ludzki organizm (w tym włosy), wydzielając witaminy, zamiast je absorbować. Pamiętaj więc o tym, aby używać wrzątku! Inaczej możesz sobie zaszkodzić.
Nie obawiaj się, że drożdże sfermentują, jeśli dodasz do nich gorące mleko zamiast wody. O ile temperatura mleka będzie odpowiednia, drożdże umrą, zanim zdążą skorzystać z dobrodziejstw zawartego w płynie cukru. Jeśli zaczną rosnąć – oznacza to, że mleko było zbyt chłodne. Najlepiej użyć do ich rozrobienia mleka, które się gotuje.
Picie drożdży i pokrzywy razem – czy to dobry pomysł?
Pokrzywa to jeden z ulubionych napojów włosomaniaczek – napar z jej liści zawiera prawdziwe bogactwo składników mineralnych poprawiających kondycję włosów, skóry i paznokci. Niestety, pokrzywa wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, warto więc dostarczać je z pożywieniem lub suplementami w trakcie kuracji. Jako że drożdże stanowią ich świetne źródło, zdecydowanie warto pić pokrzywę i drożdże zarazem. Warto pamiętać przy tym o robieniu przerw zapewniających odbudowę gospodarki elektrolitowej. Najlepiej pić przez 3 miesiące wybrane napary ziołowe, a potem zrobić miesiąc przerwy.
Picie drożdży na włosy – kto powinien go unikać?
Choć picie zabitych drożdży jest całkowicie bezpieczne, może wywoływać niepożądane objawy u osób cierpiących na dolegliwości trawienne czy refluks. Drożdży powinni unikać też cukrzycy – ich spożywanie obniża poziom cukru, co w połączeniu z działającymi podobnie lekami może spowodować niedocukrzenie.
Ze względu na zapach picie drożdży może być trudne dla osób, które są wrażliwe na mocne zapachy. Jeśli nie lubisz zapachu drożdży i wywołuje on u ciebie mdłości, lepiej wybierz się do apteki i kup drożdże w tabletkach. Zalecamy też przyjmować je po posiłku – mniejsze jest wtedy ryzyko, że będzie ci się odbijać drożdżami.
Jak przygotować maskę drożdżową?
Aby uzyskać jak najlepsze efekty kuracji, warto stosować drożdże także na zewnątrz. Zawarte w nich witaminy odżywią skórę głowy i zaczną stymulować cebulki włosów. Należy pamiętać przy tym o zabiciu drożdży przed wykonaniem maski, grzyby mogą namnożyć się na skórze i wywołać nieprzyjemne objawy.
Jak wykonać maseczkę drożdżową na włosy?
- Pokrusz 1/3 kostki drożdży i zalej je niewielką ilością gorącej wody lub mleka – tak, by płyn jedynie pokrył drożdże.
- Po 15 minutach dodaj do masy 2 łyżki żelu aloesowego i łyżeczkę oleju rycynowego, możesz dodać też odrobinę miodu. Dokładnie wymieszaj.
- Nałóż powstałą maseczkę na umytą skórę głowy, dokładnie wmasuj. Jeśli masz ochotę na dodatkową pielęgnację, nałóż ulubioną maskę lub odżywkę na długość włosów. Włóż czepek.
- Umyj włosy i zmyj maskę po 40 minutach.
Jak działa maseczka?
Drożdże dostarczają skórze witamin, minerałów i pobudzają cebulki, aloes – nawilża i łagodzi podrażnienia, a olej rycynowy – poprawia strukturę włosów przy skórze głowy, czyniąc je grubszymi i mocniejszymi, pośrednio wpływając też na przyśpieszenie porostu.
Maskę drożdżową najlepiej nakładać na włosy co najmniej raz w tygodniu – w dzień, kiedy możesz pozwolić sobie na dłuższy rytuał pielęgnacyjny. Ma ona specyficzny, drożdżowy zapach, ale spokojnie – po dokładnym spłukaniu na pewno zniknie. Regularna pielęgnacja włosów szybko przyniesie pozytywne efekty.
Drożdże piekarskie a drożdże w tabletkach
Niektórzy nie mogą przekonać się do smaku i aromatu drożdży i wybierają produkt w tabletkach. Taka kuracja może przynieść podobne skutki jak picie naparu drożdżowego, o ile zastosujemy się do ulotki. Większość producentów zaleca połykać kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tabletek dziennie – nietrudno się temu dziwić, w końcu trudno porównać niewielką tabletkę do kawałka żywych drożdży. Decyzja zależy więc od tego, czy wolisz połykać kilkanaście tabletek dziennie, czy przełamać się i poświęcić kilka chwil na wypicie niezbyt smacznego naparu.
Czy zawsze warto stosować drożdże na włosy? Efekty uboczne
Picie drożdży u niektórych osób powoduje nagłe pogorszenie się stanu cery. Ma to związek z oczyszczaniem porów. Nagle na wierzch zaczynają wychodzić wszystkie zmiany podskórne, co możemy zaobserwować jako popularny „wysyp”. Po tym czasie skóra powinna powoli wrócić do dawnego stanu lub widocznie się poprawić.
Innym niepożądanym efektem może być przyśpieszenie wzrostu włosów na ciele – niemożliwe jest, żeby witaminy działały wyłącznie na konkretny obszar. Jeśli więc twoim problemem jest nadmierne owłosienie, musisz przygotować się na częstszą depilację. Innym, zdecydowanie pożądanym efektem ubocznym może być zmniejszenie ochoty na słodycze.
Czy drożdże tuczą? Zdecydowanie nie – sugerowana porcja zawiera zaledwie ok. 30 kcal.
Wypadanie włosów a drożdże
Czy drożdże hamują wypadanie włosów? Jeśli problem wynika nie z niedoborów witamin, lecz z dolegliwości zdrowotnych – żaden suplement nie okaże się skuteczny. Osoby z problemami hormonalnymi lub cierpiący na choroby przewlekłe powinny więc w pierwszej kolejności udać się do lekarza, a dopiero potem korzystać w domowym zaciszu ze środków wspierających.
Drożdże, czy dowolny inny suplement, nie zastąpią też zróżnicowanej diety. Jeśli więc odżywiasz się wyjątkowo niezdrowo i nie dostarczasz sobie z pożywieniem wystarczającej ilości witamin i minerałów, powinieneś najpierw zmienić nawyki żywieniowe. Napar z drożdży nie wystarczy!
Odżywiasz się odpowiednio i nie masz problemów zdrowotnych? Drożdże mogą wspomóc cię w walce z nadmiernym wypadaniem włosów, o ile zadziałasz wielokierunkowo, dbając także o stan skóry głowy. Jeśli jest przesuszona i podrażniona, zamień mocny szampon na łagodny, zacznij stosować wcierki pobudzające cebulki włosów i – o ile regularnie farbujesz włosy – nakładaj farbę na odrost rzadziej.
Drożdże to świetny sposób na poprawę stanu włosów, a do tego – zupełnie naturalny i łatwo dostępny! Przy następnych zakupach wrzuć do koszyka kilka kostek drożdży i przekonaj się, że naprawdę warto je stosować.
Najczęściej zadawane pytania
Jak zrobić maskę z drożdży na wypadające włosy?
Pokrusz drożdże i zalej je kilkoma łyżkami gorącej wody lub mleka (ważne jest zabicie drożdży przed wykonaniem maski). Po 15 minutach dodaj do nich 2 łyżki żelu aloesowego i łyżeczkę oleju rycynowego, możesz dodać też odrobinę miodu. Po dokładnym wymieszaniu składników nałóż powstałą maseczkę na umytą skórę głowy, dokładnie wmasuj i załóż czepek. Po 40 minutach umyj dokładnie włosy i zmyj maskę.
Czy po drożdżach włosy szybciej rosną?
Drożdże są bogate w witaminy z grupy B dotleniające włosy i stymulujące ich wzrost (w tym w biotynę, która jest jednym z budulców włosa). Są też bogatym żródłem aminokwasów i składników mineralnych, dzięki czemu odżywiają skórę głowy i stymulują cebulki włosów.
Jak długo pić drożdże na włosy?
Efekty kuracji można zauważyć po około 2/3 miesiącach stosowania drożdży.
Jak zrobić napój z drożdży na porost włosów?
Pokrusz około pół kostki drożdży piekarskich i zalej je gorącą wodą (w temperaturze ok. 80-90 stopni). Jeśli wolisz, możesz je zalać gorącym mlekiem zwierzęcym lub roślinnym. Koniecznie poczekaj 15 minut przed spożyciem naparu (jest to czas, w którym giną bakterie). Nie dosładzaj napoju ani nie spożywaj słodkich przekąsek i płynów zaraz po jego wypiciu.